top of page

ΕΝΟΤΗΤΑ 3η:

  "Διαχείριση αγχογόνων καταστάσεων"

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 4η:

"Διαφορετικότητα στη σχολική κοινότητα"

 

1η δραστηριότητα

"Ιστορίες για εμάς..."

 

 

2η δραστηριότητα

"το... σκασμένο μπαλόνι"

 

 

3η δραστηριότητα

"το υπερελιξίριο του άγχους"

 

 

4η δραστηριότητα

"μπαλόνια γεμάτα πολύχρωμα συναισθήματα"

 

 

3η δραστηριότητα

"το δάσος που νιώθει"

 

 

Στην online εκπαιδευτική εφαρμογή Sailing4Caring οι μαθητές βρήκαν μέσα στον κήπο των συναισθημάτων το δέντρο της τάξης τους, ένα δέντρο το οποίο γέμισαν με διαφορετικά συναισθήματα, μεταμορφώνοντάς το σε ένα δέντρο διαφορετικό, στο "Δέντρο που νιώθει".

 

Ειδικότερα, οι μαθητές συνεργάστηκαν αρμονικά και αποφάσισαν όλοι μαζί,

ποιους καρπούς - σύμβολα, από αυτά που προσέφερε η εφαρμογή, θα έβαζαν στο δέντρο της τάξης τους. Το ίδιο έκαναν και οι ομάδες - συνταξιδιώτες από τα συνεργαζόμενα σχολεία, συνθέτοντας όλοι μαζί "το δάσος που νιώθει" (κοινό project).

 

Τέλος, οι μαθητές, αφού είδαν συγκεντρωμένα τα δέντρα καρδιάς που ετοίμασαν οι συνταξιδιώτες της καμπίνας τους, συναποφάσισαν και σημείωσαν στην αντίστοιχη πινακίδα οδηγίες φροντίδας των δέντρων τους.  

 

 

 

Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία σελιδοδεικτών, στους οποίους οι μαθητές έπρεπε να χρωματίσουν τα διάφορα συναισθήματα που ήταν γραμμένα στα πέταλα λουλουδιών, με χρώματα της επιλογής τους.  

Παίρνοντας αφορμή από το βιβλίο της Κάτιας Πινό (2013) "Το κόκκινο μπαλόνι της Μασκαρούς Χαράς", μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε περισσότερο 

για τα διαφορετικά συναισθήματα.

 

Αρχικά ζητήθηκε από τους μαθητές να αναλογιστούν μικρές

στιγμές που ένιωσαν συναισθήματα χαράς και τι είναι αυτό που

πραγματικά τους κάνει χαρούμενους. Γιατί η Χαρά διάλεξε για

σπίτι της ένα κόκκινο μπαλόνι; Τι συναισθήματα σας προκαλεί το

κόκκινο χρώμα; Τι χρώμα μπαλόνι πιστέυετε ότι θα διάλεγε η Χαρά 

για τις στιγμές που αισθάνεται λύπη; Τι χρώμα θα διάλεγε για τις στιγμές που 

αισθάνεται αισιοδοξία για το μέλλον ή τις στιγμές που της αρέσει να 

ονειρεύεται; Ποιο χρώμα χρησιμοποιείτε στις ζωγραφιές σας όταν θέλετε να περιγράψετε κάτι που σας στεναχωρεί;

...Ήταν μερικά από τα ερωτήματα στα οποία οι μαθητές έψαξαν να βρουν 

απαντήσεις.

 

 

Στη συνέχεια οι μαθητές σχεδίασαν μπαλόνια σε διάφορα χρώματα για να

πηγαίνει να κρύβεται η Μασκαρού Χαρά κάθε φορά που αισθάνεται θυμό, λύπη, έκπληξη, αγωνία, άγχος, φόβο, ζήλεια, απογοήτευση, αισιοδοξία, ντροπή...

 

 

 

τα χρωματιστά μπαλόνια της Μασκαρούς Χαράς

Αφού οι μαθητές όρισαν για κάθε συναίσθημα ένα χρώμα, τα χρωματιστά μπαλόνια με τα συναισθήματα ταξίδεψαν από χέρι σε χέρι στον κύκλο των μαθητών, παρακινώντας τους να θυμηθούν, να διηγηθούν και να μοιραστούν με την ομάδα στιγμές και καταστάσεις όπου ένιωσαν έντονα αυτά τα συναισθήματα. 

 

 

Το επόμενο σκέλος της δραστηριότητας περιελάμβανε θεατρικό παιχνίδι.

Οι μαθητές έπαιξαν με τα συναισθήματα και άλλαξαν διάθεση με την ίδια άνεση όπως το να πηδάς από μπαλόνι σε μπαλόνι!

Τα χάρτινα μπαλόνια που είχαν σχεδιάσει οι μαθητές τοποθετήθηκαν στο πάτωμα και το παιχνίδι ξεκίνησε...

Οι μαθητές με τη συνοδεία μουσικής άρχισαν να κινούνται στο χώρο της τάξης, χωρίς να πατούν τα χρωματιστά μπαλόνια. Κάθε φορά που η μουσική σταματά ξαφνικά, οι μαθητές πολύ γρήγορα πατούν μέσα σε ένα μπαλόνι και ανάλογα με το χρώμα να ζωντανέψουν το ανάλογο συναίσθημα, εκφραζοντάς το με μία γκριμάτσα ή κίνηση του σώματος. 

Στη δραστηριότητα αυτή οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και επεξεργάστηκαν τρεις διαφορετικές ιστορίες, οι πρωταγωνιστές των οποίων ένιωθαν άγχος.

Μέσα από αυτές τις ιστορίες οι μαθητές γνώρισαν την έννοια του άγχους και καταστάσεις στις οποίες νιώθουμε αυτό το συναίσθημα.

Αρχικά ζητήθηκε από κάθε ομάδα να διαβάσει την ιστορία που της δόθηκε,

έπειτα να καταγράψει τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών και τέλος να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της εργασίας της στην υπόλοιπη τάξη. 

Η ιστορία με τίτλο "ένα παραφουσκωμένο μπαλόνι" για ένα μπαλόνι που ζούσε στη μακρινή χώρα Μπαλόν-Μπαλόν, αποτέλεσε την αφόρμηση για την επόμενη δραστηριότητα.

 

Οι μαθητές καθισμένοι και πάλι στον κύκλο άκουσαν την αφήγηση για το μπαλόνι,

το οποίο φούσκωνε με αέρα κάθε φορά που κάτι το στεναχωρούσε, το φόβιζε ή το άγχωνε.

Στο τέλος, το μπαλόνι, παραφουσκωμένο όπως ήταν από τα δυσάρεστα συναισθήματα, έσκασε!

 

Η ιστορία έδωσε το έναυσμα για συζήτηση στην οποία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές, καταθέτοντας προσωπικές εμπειρίες όπου έχουν βιώσει το άγχος, είπαν ο καθένας τι είναι αυτό που τον αγχώνει και ποια πράγματα είναι εκείνα που τον βοηθούν να διώχνει το άγχος μακριά.

 

Όλες οι συνθήκες που βοηθούν τους μαθητές να μειώνουν το άγχος που νιώθουν και να αισθάνονται καλύτερα καταγράφηκαν σε λευκά χαρτάκια και αποτέλεσαν τα συστατικά για το μαγικό ελιξίριο κατά του άγχους. 

 

Ενδεικτικά οι μαθητές ανέφεραν:

-κάνω μία θετική σκέψη 

- δείχνω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου

- ζητώ από τη μαμά να με αγκαλιάσει

- μιλάω για όσα νιώθω σε ένα φίλο μου

- παίζω το αγαπημένο μου παιχνίδι

- ακούω μουσική

- πηγαίνω μια βόλτα

- πηγαίνω στο δωμάτιό μου και ηρεμώ 

 

 

Στο τέλος οι μαθητές αποφάσισαν να δώσουν στο ελιξίριο το αστείο όνομα "αγχοστόπ!"

Συμφωνήσαμε να καταφεύγουμε σε αυτό κάθε φορά που νιώθουμε ότι δεν

θα τα καταφέρουμε, δηλαδή σε αγχογόνες καταστάσεις.

 

 

 

Από το μαγικό ελιξίριο σαν πιεις

αμέσως απ' το άγχος θα απαλλαγείς!

Οι μαθητές χωρισμένοι σε 4 ομάδες, άνοιξαν το μαγικό ελιξίριο, μοιράστηκαν τα χαρτάκια με τα συστατικά που είχαν σημειώσει από την προηγούμενη δραστηριότητα και αποφάσισαν από κοινού τα τέσσερα πιο σημαντικά συστατικά που θα συμπεριληφθούν στο "Υπερελιξίριο κατά του άγχους".

 

Η δραστηριότητα αυτή αποτέλεσε το κοινό project με τους συνταξιδιώτες της καμπίνας μας ("λεβάντες")καθώς το υπερελιξίριο συμπλήρωσαν με συστατικά και οι άλλες τάξεις που

συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

1η δραστηριότητα

"ένας κύκλος...διαφορετικός"

 

 

      "η πυξίδα μας": καταγράφοντας την πορεία της τάξης μας

 

επιστολές προς τους γονείς μας:

"θέλω να μοιραστώ με τους γονείς μου..."

Οι μαθητές γίνονται "ταχυδρόμοι" των νέων τους γνώσεων και εμπειριών στέλνοντας επιστολές στους γονείς τους μέσω της online εκπαιδευτικής διαδραστικής εφαρμογής "Sailing4Caring". 

Με την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων κάθε ενότητας οι μαθητές αποφασίζουν ποιο μήνυμα θέλουν να μοιραστούν με τους γονείς τους σχετικά με τη συγκεκριμένη ενότητα. 

 

Με αυτές τις επιστολές οι μαθητές μοιράζονται με τους γονείς τους τις γνώσεις, τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους από τον κάθε σταθμό στο ταξίδι τους...

Με τον τρόπο αυτό οι γονείς μετατρέπονται σε νοητούς συνταξιδιώτες μας και ενημερώνονται για όλη τη θετική αλληλεπίδραση που γίνεται στην τάξη από εκπαιδευτικούς και μαθητές. 

Μετά την ολοκλήρωση της παραμονής μας σε κάθε νησί είναι σημαντικό να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε πώς πηγαίνει η πορεία μας προς την επίτευξη των στόχων που θέσαμε στην αρχή του ταξιδιού μας (2 στόχους - θετικά στοιχεία που θέλουμε να διατηρήσουμε και 2 στόχους - αρνητικά στοιχεία που θέλουμε να βελτιώσουμε). 

 

 

Για το σκοπό αυτό, στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας, το σύνολο της τάξης ψηφίζει με ανάταση των χεριών σε τι βαθμό πιστεύει ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται και τα αποτελέσματα σημειώνονται σε ειδικά σχεδιασμένο γράφημα-πίνακα στον αντίστοιχο χώρο της online εκπαιδευτικής διαδραστικής εφαρμογής "Sailing4Caring".

2η δραστηριότητα

"ταξιδιωτικοί πράκτορες"

 

 

3η δραστηριότητα

"μία ιστορία...πολλοί συγγραφείς"

 

 

Οι μαθητές κάθισαν σε κύκλο κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου. Στη συνέχεια, ξεκινώντας από την εκπαιδευτικό και με φορά προς τα δεξιά, κάθε μαθητής ξεκίνησε να λέει από ένα στοιχείο (ομοιότητα) με το οποίο μοιάζει με το διπλανό του. Αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος, το παιχνίδι συνεχίστηκε με αντίστροφη φορά, λέγοντας κάθε μαθητής κάτι (διαφορά) στο οποίο διαφέρει με το μαθητή που βρίσκεται στα αριστερά του.

 

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα βοήθησε τους μαθητές να

κατανοήσουν ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί - ξεχωριστοί, αλλά και όμοιοι.

 Μέσα από τη συζήτηση που ολοκλήρωσε τη δραστηριότητα προέκυψε ότι δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στις διαφορές που έχουμε με τους γύρω μας, αλλά στις ομοιότητες και τα κοινά. Άλλωστε, όπως παρατήρησε ένας μαθητής, αν όλοι ήμασταν ίδιοι, ο κόσμος μας θα ήταν ...βαρετός (!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη δραστηριότητα αυτή οι μαθητές μεταμορφώθηκαν για λίγο σε ταξιδιωτικούς πράκτορες!

 

Και αυτό, διότι αφού χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, κάθε ομάδα ανέλαβε το ρόλου ταξιδιωτικού γραφείου με μία συγκεκριμένη αποστολή:

να διαφημίσει μία χώρα στις υπόλοιπες ομάδες χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το όνομα της χώρας.

 

Σε κάθε ομάδα δόθηκε ένας φάκελος με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τρεις διαφορετικές χώρες (Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία).

Η επιλογή των χωρών έγινε με γνώμονα την καταγωγή ορισμένων μαθητών της τάξης από τις συγκεκριμένες χώρες. 

Κάθε ομάδα αφού πρώτα μελέτησε τα στοιχεία του φακέλου, ανέλαβε να παρουσιάσει με το δικό της τρόπο (αυτοσχεδιασμό, παντομίμα κλπ.) τη χώρα που της ανατέθηκε, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα της χώρας και τονίζοντας κυρίως τα θετικά στοιχεία του λαού και του τόπου.

Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, οι υπόλοιπες ομάδες κλήθηκαν να μαντέψουν για ποια χώρα επρόκειτο.

 

 

Στόχος της δραστηριότητας ήταν οι μαθητές μέσα από τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς να κατανοήσουν τη σημασία της πολιτισμικής διαφορετικότητας και παράλληλα να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι οι λαοί έχουν θετικά στοιχεία και χαρακτηριστικά. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το ταξίδι μας στα διαδικτυακά κύματα φτάνει σιγά σιγά προς το τέλος του.

 

Αφού προηγήθηκε μία ανασκόπηση του ταξιδιού μας μέσα από τα ατομικά φυλλάδια

των μαθητών αλλά και τη διαδικτυακή πλατφόρμα Sailing4caring,

οι μαθητές-ταξιδευτές έγιναν συγγραφείς καταγράφοντας τη δική τους

μοναδική ταξιδιωτική ιστορία, προκειμένου να περιγράψουν με λόγια και εικόνες

όλες τις καινούριες εμπειρίες που αποκόμισαν από αυτό το ταξίδι.

 

Η ιστορία μας έχει φανταστικό χαρακτήρα και οι μαθητές της έδωσαν τον τίτλο:

"Μία ιστορία διαφορετική:ταξιδεύοντας με τα συναισθήματα"

 

 

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 5η:

"Ταξιδιωτικές επιτυχίες"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με τη σύντομη αυτή δραστηριότητα το ταξίδι μας στα διάφορα νησιά με το καράβι

των σχολείων "We C.A.R.E." ολοκληρώνεται.

 

Στόχος της δραστηριότητας είναι μέσα από τις αναφορές των μαθητών να πραγματοποιηθεί μία αποτίμηση των εμπειριών και των γνώσεων που απέκτησαν κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.

 

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους μαθητές να καταγράψουν σε χαρτάκια τύπου post-it καθετί καινούριο που έμαθαν και κατάφεραν για τον εαυτό τους αλλά και για την τάξη τους.

Κάθετί που τους έκανε πιο πλούσιους στην καρδιά και το μυαλό.

Τα χαρτάκια της προσωπικής τους καταγραφής κολλήθηκαν στο "χαρτόνι των επιτυχιών" σε εμφανές σημείο της τάξης, στην αντίστοιχη στήλη, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

 

Η δραστηριότητα αυτή σε συνδυασμό με τη συζήτηση που ακολούθησε, αποτέλεσε σημαντική πηγή ανατροφοδότησης για τους μαθητές και τον εκπαιδευτικό και λειτούργησε παράλληλα σαν μέσο αυτοαξιολόγησης για τους μαθητές.

 

 

 

 

διεθνές

πρόγραμμα

WeC.A.R.E.

 

"καλωσόρισμα στα συνεργαζόμενα σχολεία"

 

1η δραστηριότητα

στιχοσαλάτα με θέμα: "η ομάδα μας"

 

 

...ένα πρόγραμμα προαγωγής του θετικού κλίματος και της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα

 

2η δραστηριότητα

"οι αποσκευές μας"

 

 

διαδικτυακό παιχνίδι sailing4caring

 

 

Τις δραστηριότητες αναλογικού τύπου, ακολούθησε η ανάρτηση υλικού στην πλατφόρμα του online διαδραστικού παιχνιδιού "sailing4caring". Οι μαθητές, αφού ξεναγήθηκαν στα  μέρη του πλοίου και στην καμπίνα τους, συμπλήρωσαν το ταξιδιωτικό ημερολόγιο με το ποίημα της ομάδας, τα θετικά χαρακτηριστικά που τους χαρακτηρίζουν και τις δυσκολίες που θέτουν ως στόχο να ξεπεράσουν.

 

Τέλος, οι μαθητές δεν παρέλειψαν να επικοινωνήσουν με τα συνεργαζόμενα σχολεία - συνταξιδιώτες, στέλνοντας e-mail μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής.

3η δραστηριότητα

"η διακήρυξη των συνταξιδιωτών"

 

 

2η δραστηριότητα

"οι κηπουροί της καρδιάς"

 

 

Για να επισκεφθείτε "το καράβι των σχολείων We C.A.R.E.", κάντε κλικ πάνω στο tablet, επιλέξετε "ΣΥΝΔΕΣΗ" και εισάγετε τους κωδικούς που σας έχουν δοθεί. 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η:

"Προαγωγή του θετικού κλίματος και της

ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα"

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η:

"Αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων"

1η δραστηριότητα

"ρόλοι με...συναισθήματα"

 

 

Κάθε μαθητής έγραψε δύο στίχους για να περιγράψει τον εαυτό του. Έπειτα όλοι οι στίχοι ενώθηκαν για να σχηματιστεί μία "στιχοσαλάτα" - το τραγούδι της ομάδας μας. Με τη βοήθεια του καθηγητή μουσικής οι μαθητές μελωποίησαν το τραγούδι, το οποίο ηχογραφήθηκε και μπορείτε να το ακούσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Πριν επιβιβαστούμε στο καράβι των σχολείων we C.A.R.E, οι μαθητές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες προκειμένου να προετοιμάσουν τις αποσκευές τους για το ταξίδι.

 

Κάθε ομάδα ανέλαβε να καταγράψει στη βαλίτσα της τα εξής:

 

-τις αξίες της τάξης μας, δηλαδή τι είναι σημαντικό για την ομάδας μας

 

-τα θετικά στοιχεία της ομάδας μας, για να ανατρέχουμε σε αυτά κάθε φορά που τα χρειαζόμαστε

 

- τα αρνητικά στοιχεία της ομάδας μας, που μας δυσκολεύουν και επιθυμούμε να τα αλλάξουμε στην πορεία αυτού του ταξιδιού.

 

Στην online εκπαιδευτική διαδραστική εφαρμογή Sailing4caring και συγκεκριμένα στον πίνακα ανακοινώσεων της καμπίνας μας, οι μαθητές ανάρτησαν τις βασικές αξίες της τάξης μας, οι οποίες προέκυψαν από την προηγούμεμενη (2η) δραστηριότητα "οι αποσκευές μας". Το ίδιο θα κάνουν αντίστοιχα και οι ομάδες των συνεργαζόμενων σχολείων, συνθέτοντας τη διακήρυξη των συνταξιδιωτών με τις αξίες μας, στις οποίες θα μπορούμε να ανατρέχουμε κάθε φορά που κρίνεται απαραίτητο.

Η δραστηριότητα αυτή αποτέλεσε το κοινό project με τα συνεργαζόμενα σχολεία του προγράμματος.  

Οι μαθητές χωρισμένοι σε τρεις ομάδας συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι υπόδυσης ρόλων, με στόχο να γνωρίσουν βασικά συναισθήματα και τρόπους έκφρασής τους (κυρίως μη λεκτικούς).

 

Αρχικά δόθηκε και στις τρεις ομάδες ένα κοινό σενάριο. Κάθε ομάδα ανέλαβε να επεξεργαστεί το ρόλο που της είχε ανατεθεί (μητέρα, πατέρας, Γιώργος), καταγράφοντας σκέψεις και συναισθήματα του προσώπου που είχε αναλάβει. Αφού κάθε ομάδα συζήτησε για τα συναισθήματα και τις σκέψεις του ρόλου της, επέλεξε ένα μέλος της για να τον αναπαραστήσει. 

 

Στη συνέχεια οι τρεις μαθητές που επελέγησαν δραματοποίησαν την κατάσταση που περιγράφεται στο σενάριο, με αυθόρμητο διάλογο, βρίσκοντας στο τέλος μία λύση στο πρόβλημα που προκύπτει.

 

Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με συζήτηση γύρω από τα διάφορα συναισθήματα που νιώθουμε σε διαφορετικές καταστάσεις και τη σπουδαιότητα να τα μοιραζόμαστε και να τα εκφράζουμε για να αισθανόμαστε καλύτερα. 

 

 

Στη δραστηριότητα αυτή οι μαθητές έγιναν "μικροί κηπουροί", δημιουργώντας ο καθένας το δέντρο των συναισθημάτων του, φροντίζοντάς το όσο καλύτερα μπορούσε.

 

Κάθε μαθητής δημιούργησε το δέντρο της καρδιάς του, το οποίο αντί για καρπούς είχε συναισθήματα, ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα. Όλα αποδεκτά και όλα δικά τους.  

 

Ακόμη, οι μαθητές εμπλούτισαν τη ζωγραφιά τους με γραπτό κείμενο και εικόνες που συμβόλιζαν όλα εκείνα από τα οποία κινδυνεύει το δέντρο τους, ενώ δεν παρέλειψαν να γράψουν βασικές οδηγίες φροντίδας των δυσάρεστων συναισθημάτων τους.

 

Τέλος, αφού ολοκλήρωσαν τη ζωγραφιά τους, ο καθένας παρουσίασε στην ολομέλεια της τάξης το δέντρο του και μίλησε για αυτό.   

η ομάδα μας - ψηφιακά καρπαθάκια
00:0000:00

αρχή της σελίδας

η ώρα είναι

σήμερα έχουμε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!

 

Η επίβλεψη των γονέων

 αποτελεί αναγκαία και

απαραίτητη συνθήκη

για την ασφαλή πλοήγηση

των παιδιών.

bottom of page